GROTH

GROTH Kaross AB i Mönsterås tillverkar specialbyggnationer, OB-fordon, ledningsfordon och mycket mera till transportbranschen

Groth Kaross AB är beläget i Ostkustens pärla Mönsterås och tillverkar specialbyggnationer, som OB-Fordon, ledningsfordon och blodgivarvagnar med mycket mera. Här produceras också eminenta och kundanpassade skåpbyggnationer för transportbranschen.

Audio / Television (OB-Fordon)

OB-fordon står för Outside Broadcasting, eller enkelt uttryckt radio eller tv-produktion som sker utanför studioverksamhet. Vi har varit med i utvecklingen från analogt-stereo-digitalt till 5:1 och surroundljud och vi fortsätter att vara i framkant för nya tekniska lösningar

Vi är Nordens största leverantör av OB-fordon och började leverera OB-fordon för TV-produktion under den senare delen av 1990. Även här har tekniken förändrats; från SD till HD, 3D och nu senast 4K. Enheterna kan bl a bli utrustade med 3-30 kameror. På bilderna nedan visas enheter levererade till Finland- Norge- Danmark och Sverige.

Audio / Television

Sedan 1980 har vi tillverkat OB-Fordon för radio och tv-produktion.

TV-Studio på ben

Tillsammans med Lagab byggdes denna mobila TV-studio på Lagabs växelrede. Tv-studion har de senaste åren producerat V75 och V86. Växelredet medger snabb uppställning och allt kring studion regleras hydrauliskt. Vid TV-produktion kan enheten bli 7,5m bred och är byggd på standard 7,82 längd.

Utställningsfordon

Med upp till 60m² invändig yta ger våra specialanpassade dubbelaxpanderande utställningsfordon utrymme till många besökare samtidigt.

Utställningsfordon

Bland våra specialfordon finns även utställningsfordon. Fordonen på bilderna nedan rullar runt i Europa. Båda är sk. dubbelexpanderande enheter som ger en invändig yta på 30-60m². Eftersom det ofta är många besökare samtidigt, så krävs säkra och bekväma trappor. Ofta placeras dessa i en nisch och är därför skyddade under transport, samt rena vid framkomst.

Reparationsverkstad

Hos oss på Groth har vi en reparationsverkstad. Om oturen är framme, är det tur att vi har denna möjlighet, till gagn och nytta för alla typer av reparationsbehov.

Specialfordon

Flera specialbyggnationer till olika typer av racingverksamhet har levererats. Dessa är utrustade med kompletta arbetsplatser, boendedel med kök, toalett och dusch, samt självförsörjande med elverk samt tankar.

Mobilt Bibliotek

Våra rullande bibliotek är mycket uppskattade och man kan säga att de är en litterär framgång av betydelse. Här är en byggnation utrustad med bussdörr samt genomgång mellan hytt och biblioteksdel. Det finns även ett litet pentry, samt toalett.

Här finns också komplett multimediasystem med nedfällbar skärm, invändiga och utvändiga högtalare med möjlighet av uppspelning från mikrofon, video eller radio. Fordonet är även utrustat med ett toppmodernt litiumbatterisystem motsvarande 20kwh för belysning, teknik och värme/kyla. Denna byggnation klarar flera dagar utan laddning och är dessutom utrustad med solceller på taket.

Mobila Sjukvårdsenheter

Mobil Ungdomsmottagning

Till Region Skåne gjordes en ”Turn-key ready” rullandes ungdomsmottagning. Denna får med hydrauliskt utskjut en yta av drygt 40m² . Byggnationen rullar komplett med reception, barnmorskerum, samtalsrum, provtagningsrum samt personalrum och två toaletter.

Mobil blodgivarenhet

Till Västra Götaland och Sahlgrenska sjukhuset har levererats en mobil blodgivarenhet. Denna levererades som ”Turn-key ready”, vilket innebär att vi levererat allt för att byggnationen direkt skall kunna nyttjas fullt ut. Blodgivartrailern tar hand om 6 blodgivare samtidigt. Ett intressant och viktigt projekt, som indirekt kan rädda liv.